Wij zijn geen leeuwen: wees zuinig op je tanden!

In het dierenrijk worden er aardig wat tanden gewisseld: veel roofdieren doen niet hun hele leven met dezelfde tanden. Sommige dieren hebben tanden die continu aangroeien. Mensen behouden na het wisselen van hun melkgebit echter tot hun dood dezelfde tanden. Iets waar helaas niet ieder mens zich ook bewust van is…

Dieren: tanden worden aangevuld

Bij het vangen en verscheuren van hun prooi sneuvelen er bij roofdieren meer dan eens een aantal tanden. Voor de meeste roofdieren is hun bek een van hun grootste wapens en hun enige ‘bestek’. Zonder het wisselen van hun tanden zouden krokodillen en haaien binnen een mum van tijd al hun tanden kwijt zijn.

Haaien en andere roofdieren

Haaien hebben daarom in hun bek rijen met tanden die achter elkaar staan. Als er een tand afbreekt, schuift de nieuwe tand in de rij daarachter gewoon een plek naar voren. De rijen worden continu ‘aangevuld’ dus komt een haai nooit zonder tanden te zitten.

Planteneters: olifanten

Niet alleen roofdieren maar ook planteneters verslijten in hun leven een hoop tanden. Olifanten eten honderden kilo’s gras, boomschors en takken per dag. Hierbij worden de kiezen van het dier de hele dag door afgeschuurd. Net als bij haaien worden bij olifanten de tanden die afgesleten zijn, vervangen door een nieuwe tanden. Echter kan een olifant maar zeven keer wisselen; als de olifant door al zijn tanden heen is, kan hij geen voedsel meer vermalen en zal hij uiteindelijk van de honger sterven.

De mens: geen nieuwe tanden

De mens zal niet zoals de olifant door een gebrek aan tanden door voedselgebrek overlijden. Toch lopen wij tegen hetzelfde probleem aan; nadat wij onze melktanden gewisseld hebben, hebben nog maar één set tanden over. Als die afslijten of uitvallen, is er geen vervangende rij tanden of iets dergelijks over.

We hebben maar één gebit

Onze tanden en kiezen krijgen behoorlijk wat te verduren: voedingswaren met grote hoeveelheden suiker, drankjes die zo zuur zijn dat ze het tandglazuur oplossen en tandplak dat zich overal ophoopt. Daar komt bij dat niet iedereen elke dag goed poetst en naar controles bij de tandarts en mondhygiëniste gaat. Daardoor wordt het gebit niet goed schoongemaakt en kunnen er ontstekingen, gaatjes en verkleuringen van de tanden ontstaan. Pas als het te laat is, beseffen mensen dat ze maar één gebit hebben.

Zorgen voor je gebit

In tegenstelling tot dieren wisselen wij dus een stuk minder vaak onze tanden en kiezen. Wij moeten goed voor ons gebit zorgen om te voorkomen dat er problemen met onze tanden, kiezen en ons tandvlees ontstaan. Daarom is het belangrijk om op controle bij de mondhygiëniste te gaan. De mondhygiënist reinigt namelijk het gebit, controleert de mondhygiëne en geeft tips om zelf het tandvlees schoon te kunnen houden. Op die manier blijft het gebit gezond en zullen er niet zomaar tanden of kiezen uit gaan vallen of af gaan slijten.

Iedereen heeft maar één gebit: geef om je mondgezondheid en ga naar de mondhygiëniste. Je kunt je tanden en kiezen namelijk niet meer zelf vervangen als je ze eenmaal verloren bent.

Deel dit blog!

Kom in contact met ons voor een gezond gebit!

Geef ons een belletje of stuur ons een mailtje.