Voorkom een vervelend tandartsbezoek

“Zo meteen ben ik aan de beurt. Ik zou nu nog naar huis kunnen gaan, maar dan gaat de assistente sowieso vragen waarom ik vertrek. Ik kan het geluid van de boor horen door de deur heen. Ik hoop dat ze bij mij niet gaan boren. Eigenlijk had ik gewoon niet moeten gaan: ik weet zeker dat de tandarts mij pijn gaat doen. De laatste keer was dat ook al zo. Ik zou willen dat ik niet zo aan het trillen was, maar ik kan niet stoppen. Waarom ben ik niet veel eerder gegaan? Als ze maar niet weer met zo’n haakje aan mijn tandvlees gaan zitten…”

Klonken de bovenstaande gedachten herkenbaar? Misschien heeft u ook vaak in de wachtkamer gezeten met trillende handen en de neiging om weer in de auto naar huis te stappen. Veel mensen vinden een tandartsbezoek niet erg prettig maar sommigen krijgen bij het denken aan de tandarts een paniekgevoel. Deze patiënten hebben een angst voor de tandarts.

Oorzaken angst tandarts

Miljoenen Nederlanders zijn bang voor de tandarts, vaak om verschillende redenen. De oorzaak kan een nare ervaring uit het verleden zijn. Door die ervaring wordt een nieuw tandartsbezoek steeds uitgesteld totdat er uiteindelijk geen nieuwe afspraken voor controles meer worden gemaakt. Dat is zorgwekkend, want de kans dat een aandoening aan het gebit onontdekt blijft, wordt daardoor steeds groter.

Bezoek de mondhygiëniste

Gelukkig is er wat aan deze angst te doen. Zo is het verstandig om naast de tandarts ook de mondhygiëniste te bezoeken. De mondhygiëniste houdt namelijk net als de tandarts de staat van uw gebit in de gaten. Soms kan een tandvleesprobleem, iets wat behandeld wordt door de mondhygiënist, de oorzaak zijn van problemen aan uw tanden en kiezen. Door uw mond te laten controleren door de mondhygiëniste, voorkomt u dat een kwaal aan uw tandvlees verergert en uw kiezen en tanden aantast. Op die manier zorgt u ervoor dat uw tanden en kiezen gezonder blijven. Hierdoor zal ook uw tandartsbezoek prettiger verlopen.

Bespreek uw angst

U kunt op nog meer manieren uw tandartscontroles aangenamer maken. Bijvoorbeeld door uw angst met uw tandarts en mondhygiëniste te bespreken. Zij zijn er dan van op de hoogte en kunnen tijdens de behandeling op u letten. Verder is het belangrijk om op tijd naar de tandarts en mondhygiënist te gaan. Tijdens controles worden namelijk vaak beginnende problemen aan uw gebit, zoals kleine gaatjes of tandsteen, ontdekt. Hierdoor kan u op tijd behandeld worden en voorkomt u leed of een verergering van uw klachten. Hoe lastig het dus ook is: blijf naar uw controles gaan.

Angst voor de tandarts is iets waar veel patiënten mee kampen. Door naar de mondhygiëniste te gaan, uw zorgen te uiten bij en op tijd uw gebit te laten controleren, hoeft angst niet een reden te zijn om niet naar de tandarts te gaan. Sterker nog: u kunt uw angst op deze manieren overwinnen. Zonder angst in de wachtkamer: het kan maar de eerste stap daarvoor zet u zelf.

Deel dit blog!

Kom in contact met ons voor een gezond gebit!

Geef ons een belletje of stuur ons een mailtje.