Voorkom een slechte adem met de mondhygiëniste

Niets is zo slecht te verhullen als een onfrisse adem: ooit een gesprek gevoerd met iemand die uit zijn of haar mond rook? Grote kans dat die persoon geen goede indruk bij u heeft achtergelaten. Een slechte adem is niet alleen vervelend voor de persoon waarmee u in gesprek bent maar ook beschamend voor uzelf. Het is namelijk nooit leuk om te horen te krijgen dat u wel een kauwgompje kunt gebruiken. De mondhygiëniste kan uw slechte adem gelukkig verhelpen.

Ochtendadem, voeding en roken

Er zijn meerdere tijdelijke en chronische oorzaken van een slechte adem. Zo hebben de meeste mensen vlak na het opstaan geen frisse adem. Dit is normaal: als u een slokje water drinkt of uw tanden poetst bent u er zo weer van af. Ook kunnen het nuttigen van bepaalde voedingsmiddelen, bijvoorbeeld knoflook, en roken ervoor zorgen dat u uit uw mond ruikt. Stoppen met roken en het kauwen op andere voedingswaren zoals koffiebonen verhelpen in deze gevallen een slechte adem.

Halitose en mondgeur

Sommige mensen ruiken altijd uit hun mond, ongeacht wat ze net gegeten of gedronken hebben. Deze mensen lijden aan halitose: een chronische slechte adem. Halitose wordt vaak veroorzaakt door het achterblijven van voedselresten op de tong of door tandvleesontstekingen. De bacteriën die gaan groeien in de voedselresten en de ontstekingen veroorzaken, produceren een zwavelachtige geur. Deze geur zorgt ervoor dat u geen frisse adem heeft. Deze aandoening verdwijnt niet vanzelf en de geur is niet te maskeren door uw tanden te poetsen of door een pepermuntje te nemen. Alleen de mondhygiëniste kan halitose verhelpen.

Mondhygiëniste en slechte adem

Bij een slechte adem en halitose is een behandeling bij de mondhygiënist nodig. Als een ontsteking aan uw tandvlees de oorzaak is van uw onfrisse adem, dient deze behandeld te worden. De mondhygiëniste kan uw gebit hiervoor grondig reinigen. Daarnaast kan hij of zij u poetsinstructies geven zodat u uw tandvlees zelf schoon kunt houden. Als u namelijk niet flost of tussen uw tanden en kiezen reinigt met een tandenstoker, blijft daar tandplak met bacteriën achter. Deze plak kan voor een nieuwe ontsteking zorgen. Daarom geeft de mondhygiënist tips om beter te kunnen poetsen en uw gebit schoon te kunnen maken.

Tongschrapers

Voedselresten en plak op de tong kunnen met een tongschraper verwijderd worden: dit moet twee keer per dag herhaald worden. Hiermee voorkomt u dat er nieuwe resten op uw tong achterblijven waardoor er opnieuw bacteriën kunnen gaan groeien. Door een tongschraper te gebruiken verwijdert u de bacteriën en voorkomt u een slechte adem.

Het verhelpen van een chronische, slechte adem is een taak van de mondhygiëniste. Door het laten behandelen van uw tandvlees voorkomt u namelijk dat bacteriën de kans krijgen om te groeien en u een onfrisse adem bezorgen. Last van een nare geur uit uw mond? Ga eens langs bij de mondhygiëniste!

Deel dit blog!

Kom in contact met ons voor een gezond gebit!

Geef ons een belletje of stuur ons een mailtje.