Tips om zelf je tandsteen te verzorgen

Gezond tandvlees zorgt voor gezondere tanden en kiezen, een frissere adem en draagt bij aan een betere gezondheid. Controles bij de mondhygiëniste en de tandarts helpen bij hierbij maar je kunt ook zelf zorgen voor je tandvlees. Bijvoorbeeld door je eetpatroon aan te passen, stress te verminderen en huismiddeltjes te gebruiken.

  1. Poets en flos je gebit

Het klinkt erg voor de hand liggend: poetsen en flossen helpen om de mond schoon te houden. Toch poetst een groot deel van de jongeren en volwassen op een verkeerde manier. Ze vergeten bijvoorbeeld om bepaalde tanden en kiezen te poetsen of flossen en stokeren niet. Door te poetsen en flosdraad, ragers en tandenstokers te gebruiken, voorkom je tandvleesontstekingen en blijft jouw tandvlees in topconditie.

  1. Drink genoeg: kies de juiste dranken

De mens heeft minstens anderhalf tot twee liter water per dag nodig. Water zorgt er namelijk voor dat er genoeg speeksel wordt aangemaakt. Dit speeksel zorgt er onder andere voor dat bacteriën weggespoeld worden en zuren, zoals fruitzuren, minder schadelijk worden gemaakt. Zorg er dus voor dat je voldoende drinkt. Hierbij kun je alcohol beter laten staan: alcohol droogt je mond uit en geeft slechte bacteriën de kans om hun slag te slaan.

  1. Eet en drink de juiste voedingsmiddelen

Een griepje kan vaak voor tandvleesproblemen, zoals aften, zorgen. Logisch, want je mondgezondheid hangt samen met je afweersysteem. Daarom is het belangrijk om genoeg vitaminen, vooral C en D, en mineralen zoals calcium binnen te krijgen. Door gefermenteerd voedsel als yoghurt en zuurkool te eten, zorg je voor een goede balans van bacteriën in je mond.

  1. Voorkom langdurige stress

Stress heeft effect op het hele lichaam: ook op je gebit. Als je stress hebt, komen er namelijk stoffen vrij die kunnen leiden tot ontstekingen. Hierdoor kun je als je vaak gespannen bent meer last krijgen van je tandvlees. Ook let je vaak minder op je voedingspatroon als je druk bent: je grijpt sneller naar frisdranken en snacks. Hierdoor wordt de kans op tandplak en gaatjes groter. Probeer dus op tijd rust te nemen en voor je gebit te zorgen.

5. Kijk in je keukenkastjes

Je grootouders gebruikten vaak huis-tuin-en-keukenmiddeltjes bij tandvleesproblemen. Groot gelijk, want ze zijn goedkoop en effectief. Zo kun je met wat zout een mondspoeling maken om infecties in je mond te voorkomen. Ook helpend: kamillethee drinken. Kamille werkt ontsmettend en zorgt voor een goede vochtbalans. Ga dus thuis op zoek naar oplossingen voor gebitskwaaltjes, aanvullend op je controles bij de tandarts en mondhygiënist.

  1. Ventileer je huis en werkplek

Frisse lucht is niet alle gezond voor je longen: je tandvlees heeft het ook nodig. Zuurstof helpt de mond om wondjes te laten genezen, zorgt voor een fijnere mondgeur en bestrijdt schadelijke bacteriën. Vergeet dus niet om naar buiten te gaan en een raam open te zetten in huis of als je aan het werk bent.

Hoe cliché ook: een goede mondgezondheid begint bij jezelf. Door te kijken naar de manieren waarop jij kunt bijdragen aan beter tandvlees, zorg je voor je gebit en daardoor voor je hele lichaam.

Deel dit blog!

Kom in contact met ons voor een gezond gebit!

Geef ons een belletje of stuur ons een mailtje.